Ei ihan tavallinen hevonen


Kuva teoksesta Margit Niemelä & Gunvor Niemelä, Upi-hevonen. Grillijuhlia laitumella. (Hevonen muuttaa, kuvan laatu GIF)


Margit Niemelä & Gunvor Niemelä, Upi-hevonen. Grillijuhlia laitumella.
ISBN: 9789529271573. UltraArt: Jyväskylä 2010.Tuotteen tiedot: sidottu, kovakantinen, 29 sivua


EI IHAN TAVALLINEN HEVONEN


Oletko nähnyt hevosta, joka popsii yöllä porkkanoita? Upi on tällainen hevonen ja se on rouva Andersenin hevosista yksi, punaharjainen villikko. Upi ei olekaan ihan tavallinen hevonen: se saa auki ylä- ja alapuolelta lukitun karsinansa ja pääsee omistajansa tietämättä naapurin porkkanamaalle ja toisen naapurin mansikkamaalle.

Mansikkamaalle menemisestä sen enempää kuin yöllisestä porkkanamaavaelluksestakaan ei hevosen omistaja rouva Andersen tiennyt mitään, ennen kuin naapuri Olavi Penttilä soitti tuohtuneena Upin tempauksista. Penttilää harmitti lisäksi se, että rouvalla ole peräti neljätoista hevosta. Penttilän mielestä yksi naisihminen ei tarvinnut niin paljon hevosia. Lapsiakin rouvalla oli liikaa: peräti viisi mukulaa. Lueteltuaan kaikki Upin aiheuttamat harmit Rauhalan Ellin lakanapyykin sotkemista myöten Olavi Penttilä uhkasi puhelun lopuksi pyytää poliisit paikalle pistämään rouvan hevosineen ojennukseen.

Ihmeissään rouva Andersen jää miettimään yöllä lakana päässä tanssivaa Upia ja Olavi Penttilän turhanaikaiselta tuntuvaa kiihtymystä, kun hän näkee ikkunasta poliisiauton kaartavan pihalle. Konstaapelit Arto Heikkilä ja Mikko Siltanen ovat saapuneet selvittämään juttua.

Upi-hevonen on kirja paitsi hevosista myös pienen kylän ihmissuhteista ja niiden kiemuroista, joita selvittämään tarvitaan joskus jopa poliisivoimia. Ihmisystävälliset, mutta teräviä kysymyksiä esittävät poliisit ovat kiinnostava tuttavuus sekä isoille että pienillekin lukijoille.

Äidin ja tyttären yhteistyönä syntynyt kirja on mainio kokonaisuus: Gunvor Niemelän kuvitus täydentää erinomaisesti Margit Niemelän tekstiä.

Kirja sopii erinomaisesti eri-ikäisille lukijoille: kaksivuotiasta riemastutti lakana päässä tanssiva hevonen, nelivuotias havainnoi Upi-hevosen elämää ja kyseli hevosen nukkumis- ja ruokailutapoja. Seitsemänvuotias lukija piti tarinaa tosi kiinnostavana. Aikuisena jäin miettimään meidän aikuisten suhteita ja suhtautumistapoja.

Marja-Leena Koppinen

Kommentit